Varkens

Onze Varkens

Update 13 juni 2018

Sinds een maand hebben wij weer 2 varkens. Dit keer hebben wij gekozen voor  het ras Mangalitza, de Hongaarse wolvarken. We hebben 2 biggen opgehaald, 2 zeugjes ze heten Pleun en Pien. Ze worden ingezet om een gedeelte van ons grondgebied om te woelen.

Vanaf 2018 hebben wij helaas geen varkens meer. Bollie en Stef zijn verhuisd naar een boerderij in Vedderveen.

Bollie heeft op 5 oktober 2017 een worp gehad van 10 biggen en ze was een zorgzame moeder.

Bij het kiezen van varkens hebben wij bewust geselecteerd op een superieur ras.

  • Een varken die buiten kan lopen in combinatie met een binnen verblijf
  • Goede smaak vlees, mals en sappig
  • Gezond vlees, rustige groei van het varken
  • Antibiotica vrij, afkomstig van een hobbyfokker

Zo kwamen we als snel uit bij het ras Duroc. In 2015 kochten wij 2 zeugen Lola en Julia. Hoewel ze zussen van elkaar zijn lijken ze qua uiterlijk en gedrag absoluut niet op elkaar. De zussen zijn voor 75% Duroc en 25% Pietran (zwarte vlekken). De bedoeling was om ze verder af te mesten en voor de vleesconsumptie te gaan gebruiken.

Maar de plannen wijzigde biggen op de boerderij zou ook leuk zijn. Daarnaast raakte Ivonne verliefd op het uiterlijk van de Husumer ras, bruin rood met een witte band. We zijn op zoek gegaan naar een Husumer beer voor onze Duroc zeugen. Dit bleek toen best lastig, we vonden toen wel een drachtige Husumer zeug die gedekt zou zijn door een TamWorth beer. De zeug hebben we opgehaald en een maand later beviel Hussie van 8 gezonden biggen.

De grootste beer van de biggen hebben wij gehouden en Stef zou t.z.t ingezet worden voor de dekking van Lola en Julia. In de tussentijd hebben wij Willem, Een Husumer beer, op bezoek gehad bij de dames. Hij is 3 maanden bij ons op bezoek geweest, dit heeft geresulteerd tot 8 super mooie biggen. 2 biggen houden wij om verder af te mesten en het vlees te verkopen cq consumeren.

 

Op een big was Ivonne gelijk verliefd, het was de grootste big met een super mooie Husumer tekening en de mooie bruin rode kleur van Duroc. Bollie houden we en wordt getraind om los te lopen op het erf. Wie weet mag Bollie als ze oud genoeg is een spannende date hebben met Stef.

 

 

Onderstaand nog een filmpje van de zeug Lola, ze gaat liggen voor een massage.