Vachtvilten

schapenvacht vilten

Vachtvilten doe je zo

Bij vachtvilten verwerk je de geschoren vacht van een schaap tot een kleed. Omdat alleen de wol wordt gebruikt en niet het vel van het schaap noemen ze het ook een vegetarische vacht. Het schaap wordt hiervoor niet gedood alleen geschoren. Niet alle schapen wol is geschikt voor het vervaardigen van een vacht, bij vachtvilten zijn de volgende eigenschappen belangrijk:

 • gelijkmatige structuur
 • Goede onderlinge samenhang
 • Lange vezellengte

Rassen zoals: Drents Heideschaap,Schoonebeker, Ouessant, Heidschnucke en Herdwick beschikken over de bovengenoemde eigenschappen.

Benodigdheden:

 • Ongewassen vacht
 • Kaardvlies
 • Zeep (olijfzeep)
 • Bubbeltjesplastic
 • Oud laken
 • Water (warm), eventueel een waterkoker
 • Tafel
 • Badhanddoek
 • PVC buis
 • Waterafstotende kleding/schoeisel
 • Gieter

Er wordt gewerkt met veel werk hou daar rekening mee bij het uitzoeken van de locatie en de kledingkeuze.

tijdsduur: 3/4 uur

Kaardvlies

Kaardvlies is gewassen wol wat gekaard is tot een deken. De haren van van de wol zijn in een richting gekamt. Bij vachtvilten wordt het kaardvlies gebruikt voor de onderzijde van de vacht.

Je begint met het uitleggen van de ongewassen vacht met lokken aan de bovenzijde. Bepaal de grootte van de vacht en maak met kaardvlies een laag net zo groot als de vacht. Leg in tegenovergestelde richting nog een laag kaardvlies op de reeds op de tafel liggen de laag. Wil je een stevige rug dan kan je nog een laag kaardvlies aanbrengen.

Leg de vacht op de lagen kaardvlies en zorg ervoor dat de vacht er niet overheen steekt.

Vul een gieter met lauw water en giet voorzichtig het water over de vacht. Met de ene hand giet je en met de andere hand druk je voorzichtig op de vacht. Zorg er voor de het vacht helemaal vochtig is, het water moet door de kaardvlies heen komen.

Leg op de vochtige vacht bubbeltjes plastic en keer het geheel om. De vlieslaag ligt nu aan de bovenzijde.  Plaats het laken op de vlieslaag. Pak een gieter met warm water en giet dit langzaam over het laken heen.Zodra het nat is duw( normale druk) je met 2 handen op het laken en controleer of dat alles nat is en dat alles gelijkmatig is verdeeld. Pak het stuk zeep maak het nat met je handen en laat de zeep over het laken glijden totdat alles is ingesmeerd. Wrijf met je handen over het laken eventueel met draaiende bewegingen. Pas later zullen we de druk gaan opvoeren. Vul weer een gieter met warm water en herhaal de bovengenoemde handeling “water over laken gieten, inzepen, wrijven met je handen” een aantal keren waarbij je de druk gaat opvoeren. Dit is het viltingsproces.

Vilten

Door warmte, water,zeep, wrijving en druk gaan de wolvezels openstaan en gaan elkaar hechten.

Door het laken gedeeltelijk te verwijderen en met de vingers de viltlaag op te pakken kan je controleren of dat alles goed is gevilt. Indien je de laag tussen de vinger kunt plukken dan is deze nog niet volledig gevilt. Ga net zo lang door met vilten totdat de vacht goed aan elkaar vast zit. Pas wel op dat je er niet te lang mee doorgaat anders vilt je ook de lokken van de vacht en dat zou zonde zijn.

Is de vacht genoeg gevilt dan gaan we Vollen

Vollen

Door warmte,wrijving en druk zal de vacht gaan krimpen (ca 30%) de structuur van de vacht wordt hierdoor steviger.

Haal het laken van de vacht en leg de vacht samen met het bubbeltjesplastic op een grote badhanddoek. Pak de PVCbuis en rol het geheel met een lichtdruk in een.  Je kunt nu met beiden handen de rol op en neer bewegen. houd dit 10 minuten vol. Rol dan alles uit en giet warm (zeer warm) water over de uitgerolde geheel. Keer de vacht een kwartslag en rol alles weer om de PVC buis voer de druk op en rol met je handen weer 10 minuten. In het totaal herhaal deze handeling 4 keer. In de tussentijd kan je de vacht aan de bovenkant controleren, het voelt steviger aan de vacht is met vlies gevild de lokken zijn goed zichtbaar ( let op dat deze niet worden gevilt).

Zorg ervoor dat je nu nog alleen de vacht over hebt. Druk het overtollige water uit de vacht en gooi de vacht een paar keer door de lucht. Controleer de vacht en de lokken.

Doe de vacht 15 minuten in de droger en laat het daarna drogen.

Je vacht is nu klaar!