Huid looien

Huid looien

Het conserveren van een dierenhuid gebeurd door middel van looien. Wanneer de bokken 7 a 9 maanden oud zijn worden ze door een ambachtelijke slager geslacht. Van het vlees maken wij o.a. droge worst, de schedels prepareren wij en de huid wordt gelooid.

Benodigdheden:

 1. Keukenzout
 2. Azijn
 3. Aluin (verkrijgbaar bij de drogisterij)
 4. Wasverzachter (geconcentreerd)

Bij het looien van de huid is het belangrijk dat de huid na het slachten zo snel mogelijk wordt geconserveerd. Onze slager smeer de huidkant in met zout en 3 dagen nadat de bokken zijn geslacht kunnen wij alles ophalen. Indien je niet direct tijd hebt om de huid te looien verwijder dan de vleesresten, rol de huid op en bewaar deze in de vriezer.

Looiproces:

 1. Vleesresten verwijderen van de huid
 2. Insmeren van de huidkant met zout
 3. Schoonmaken van de huid
 4. looibad
 5. Soepel maken van de huid
 6. Drogen van de huid
 7. Opruwen

Vleesresten verwijderen van de huid

Snij en krab de vlees- en vetresten van de huid. Dit kan je het beste doen met een scherp mes. Let hierbij wel op dat je niet door de huid heen snijdt Hoe verser de huid hoe makkelijk het gaat.

Insmeren met zout

Smeer de huidkant in met zout en laat deze 24 uur liggen op een koele plaats. Spoel daarna de huid met handwarm water schoon en laat de huid goed uitlekken. Het zout dood de bacteriën en de sporen en verwijderd bloedresten en vuil.

Het is ook mogelijk om de huid in een oplossing met water en zout (10L:1Kg) 24 uur te laten staan. Op internet ben ik ook tegen gekomen dat ze aan de oplossing azijn of mierzuur toevoegde. Zelf heb ik hier nog geen ervaring mee.

Schoonmaken van de huid

Om er voor te zorgen dat de looistoffen goed in de huid worden opgenomen moet de huid zo schoon mogelijk zijn. Met een bot mes verwijder je alle resten van vlees,vet en bindweefsel. Je kan het ook proberen om het je vingers de resten als het ware eraf te pellen.

Looien

Looistoffen zijn te verdelen in 3 groepen namelijk:

 • Plantaardige
 • Minerale (waaronder aluin)
 • Synthetische

Voor het looien heb je water, aluin en zout nodig. De huid wordt gelegd in een bad van 5 liter water, 200 gram keukenzout en 150 gram aluin. Gebruik handwarm water en zorg ervoor dat aluin en zout goed opgelost is voordat de huid er in wordt gelegd. Laat de huid 5 dagen in het bad liggen en roer iedere dag. Spoel de vacht met lauw water schoon en laat het uitdruipen

Soepel maken van de huid

Smeer de vleeskant in met wasverzachter. Laat de huid langzaam drogen en rek geregeld de huid uit. Beweeg de huid over een scherpe kant ( bijvoorbeeld rand van de tafel) zodat de huid soepel wordt. Je kan de huid ook langs de schors van een boom schuren.

Ik heb nadat ik de huid had opgerekt in de wasdroger gedaan op de mangelstand en om de 15 minuten gecontroleerd. Zodra de haarkant droog aanvoelde heb ik de huid er uit gehaald. De vleeskant voelde nog vochtig aan. De haarkant voelde heel zacht aan en zag er glanzend uit.

Drogen

Om de looistoffen goed in de huid te laten indringen kan je het beste de huid langzaam in een koele ruimte laten drogen. De huid kan gespannen worden op hout of een raamwerk . Na een week is de huid droog en soepel. Als de huid niet soepel hoeft te zijn bijv. wandkleed dan kan de huid sneller worden gedroogd door deze bijvoorbeeld in de woonkamer te laten drogen.

Opruwen

Nu de huid droog is kan de vleeskant opgeruwd worden met schuurpapier. Hierdoor worden de achter gebleven vliezen verwijderd. Het proces huid looien is nu gereed.

Links:

Onderstaand nog een opsommingen van linken en youtube filmpjes over huid looien

http://www.frumingelo.nl/2015/10/huid-looien.html

leer looien